Sådan finder du ud af, hvem du skal stemme på til et folketingsvalg

Der er mange debatter, opslag på sociale medier og der bliver skrevet mange artikler om skandaler og politiske holdninger. Det kan være svært at overskue, hvad de forskellige folketingskandidater og deres partier egentlig mener. Mange har skiftet mening i løbet af de sidste par år, og mange har samme meninger og mærkesager som andre partier. Derfor er det nødvendigt at undersøge de forskellige muligheder, før du stemmer. Det kan virke besværligt at sætte sig ind i alle de forskellige partier, se debatter, læser artikler og undersøge alle mærkesagerne. Der er dog nogle forskellige måder at gribe det an på.

Gennemgå det slavisk

Hvert parti har en hjemmeside, hvor deres mærkesager står. Hvis du er usikker på, hvilket parti du skal stemme på, kan du gennemgå alle partiernes mærkesager slavisk, sammenligne og vælge de mærkesager, du er mest enige i. Du kan også slavisk se debatter med forskellige folketingsmedlemmer, hvis du foretrækker at lytte fremfor at læse. Vælg et medie og gennemgå de forskellige kandidater eller partier. Hvis du ikke har så meget tid og gerne vil have en hurtig oversigt, kan du her finde korte artikler. Der er artikler om folketingsmedlemmerne, partierne og deres politik. Det er en god og overskuelig måde at læse om hvert enkelt partis politik og mærkesager.

Tag en quiz

Der er mange quizzer, der spørger dig, hvad du finder vigtigt i dansk politik og det danske samfund. Selvom resultatet af en quiz ikke er den bedste måde at vælge, hvor du skal sætte dit kryds, kan det være et godt udgangspunkt. Hvis en quiz fortæller dig, at du er enig med en specifik folketingskandidat, kan du starte med at undersøge vedkommende, se debatter og læse artikler med kun det ene parti eller den ene kandidat og vælge, om du er enig eller uenig. Tag nogle forskellige quizzer og undersøg forskellige kandidater og partier og find ud af, hvilken person du er mest enig med.

Find overskuelige hjemmesider

Der er mange artikler og hjemmesider, der forsøger at gøre de forskellige partiers meninger mere overskuelige og stille mærkesagerne op mod hinanden. Her kan du få en oversigt over de forskellige folketingskandidater. Kandidaterne har mulighed for at lave en profil, hvor der står en kort beskrivelse af dem, og deres mærkesager. De har også mulighed for at sætte en video ind med dem selv og deres politik. Du kan søge efter folketingskandidaterne ud fra partiet eller finde kandidater omkring din region eller kommune.